Benodigdheden (voor 4 personen)
- 500 gr gemengd gehakt
- eetlepel crème van zwarte olijven
- 20-tal olijven lucques natuur, ontdaan van pit en in kleine stukjes gesneden
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels kappertjes, wil je het zachter en minder zout: 2 el kappertjescrème
- 800 gr tomaten in blokjes
- 1 witte selder
- 1 dikke ui
- een doosje paneermeel
- 1 ei
- nootmuskaat van de noot geraspt, een theelepel paprikapoeder, zout en peper uit de molen, oregano
- een scheutje goede pittige olijfolie
De combinatie van gehakt en olijven is er eentje waar ik al jaren van hou. De zoute smaak van zowel de olijven als de kappertjes kruiden enerzijds het gehakt en geven het anderzijds een Zuiders tintje.

Snij de ui in blokjes en fruit glazig in een weinig olijfolie. Kuis de selder en snij ook deze in blokjes; voeg bij de ui en laat een tien-tal minuten stoven terwijl je af en toe roert.

Bereid ondertussen het gehakt. Meng in een kom het gehakt met het ei, de nootmuskaat, het paprikapoeder, de kappers en de stukjes olijven. Kruid eventueel bij met peper en zout en kneed alles onder elkaar terwijl je het paneermeel in stukjes toevoegt tot je voelt dat het gehakt een massieve bol vormt die bijna niet meer aan de kom kleeft. Rol balletjes van het mengsel van ongeveer 4 à 5 cm doorsnede en lag ze voorzichtig in de pan bij de selder.

Roer ze voorzichtig om, zodanig dat ze al mooi bruin korsten en voeg vervolgens het blik tomaten toe. Pers de teentjes look erbij en de organo en voeg een flinke eetlepel crème van olijven toe ( of meer naar eigen smaak). Laat het geheel twintig minuutjes zachtjes pruttelen of als je kan langer en roer af en toe om.

Indien de saus te lopend is, bind je ze met maïzena die je in een kopje oplost in wat melk. Proef en kruid bij met zout en peper. Als je echt van het Zuiden houdt, voeg je op het laatst een scheutje extra vergine olijfolie toe, puur voor de goddelijke smaak!

Ik serveer het graag met een gekookt patatje omdat ik per stukje aardappel een stukje gehalt en wat saus kan oplepelen. Heerlijk!!



Leave a Reply.