Picture
Benodigdheden (4 personen):
- 1 kilo paardenstoverij (veulen indien je dit kan vinden)
- 4 dikke uien
- laurier, thijm, peper, zout en een kruidnagel
- 2 dikke witte boterhammen
- 2 eetlepels mosterd met cassis en dragon
- 2 eetlepels rode- of zwarte bessenconfituur
- 1 eetlepel azijn met pulp van cassis
- 2 flesjes bruin bier zoals blauwe Chimay

Opgegroeid in het Vilvoordse en nadien slechts een dorpje verder, slaagt de spotnaam pjeirefretter nog steeds een beetje op me. In nostalgische momenten ga ik wel eens terug naar mijn jeugd, naar de aangename geur bij het binnenwandelen van de oude paardenslager in de Groenstraat, nu slechts een vage herinnering. Verlekkerd keek ik altijd met grote ogen naar de paardenworsten, steaks en charcuterie en steevast kreeg ik 'een vleesje' in mijn handen geduwd door de lieve grijze man met de grote snor achter de toogbank.

De slagerij is vandaag niet meer, maar nog steeds staan lange rijen wachtenden dagelijks voor de deuren van De Kuiper en The Horse-house, Vilvoords twee meest vermaarde paardensteak-restaurants. De Vilvoordse schep of stoverij staat dan weer bij menig ander restaurantje op de kaart. Tijd dus om grootmoeders recept wat Authentic Taste pimping mee te geven!

Korst de stukjes vlees in een grote pan tot ze mooi bruin zien (doe dit in kleinere porties, het vlees moet bakken!). Haal de stukken uit de pan en hou ze warm. Snij de uien en in stukken en fruit ze in boter in de pan met de braadresten van het vlees. Voeg er opniew het vlees aan toe en roer even voorzichtig om. Giet de 2 flesjes bier bij het mengsel en voeg laurier, thijm en de kruidnagel toe.

Smeer een van de boterhammen in met de mosterd, de andere met de confituur en leg ze bovenop het mengsel met de besmeerde kant naar onder. Laat zachtjes minstens anderhalf uur pruttelen tot de uien en de boterhammen gesmolten zijn. Proef en kruid met peper en zout (nu pas omdat dat het vlees anders taaier wordt en paardenvlees is van nature al taaier dan rund). Voeg de eetlepel azijn toe en roer om. Laat indien nodig nog wat langer pruttelen ... in de regel wordt dit gerecht lekkerder naarmate de tijd verstrijkt ;).

Tip: probeer er eens een stukje zwarte bittere chocolade onder te mengen. Oh en snij er verse frietjes bij, dubbel zo heerlijk!!

smakelijk!!

Leave a Reply.