Wijn
-
Heeft u uw wijnen over langere afstand getransporteerd? Geef hem een paar dagen rust en laat hem bekomen   
   van de reis!
- Open een Italiaanse wijn minstens een uurtje voor het schenken om hem toe te laten zijn aroma's vrij te laten.
- Ruik eerst aan de wijn, laat hem dan even walsen en ruik opnieuw: is hij voller, aangenamer, zachter? Dan kan dit
   wijntje nog gerust even liggen en ontwikkelen!
Pasta
- Wil u weten of uw sliertpasta gaar en al dente is? Respecteer de kooktijden op de verpakking en gooi een sliertje
  tegen de muur. Ja, mijn moeder kreeg een halve hartaanvan toen ze het me zag doen, maar geloof me, blijft de
  sliert plakken, dan is hij gaar!
- Reken altijd op een 70 gr per persoon voor een voorgerecht, 100 gr voor een hoofdgerecht.

Zout
- Er zijn zouten geschikt voor verschillende gelegenheden. Gaat u voor fleur de sel, meestal het beste en fijnste
  natuurlijk gewonnen zout, voeg dit dan aan het einde van het gerecht toe!

Olijfolie
- Gebruik een goede olijfolie altijd koud! De smaak gaat bij hogere temperaturen verloren en olijfolie wordt
  ongezond vanaf een temperatuur van 170°. Gebruik dus eerder zonnebloemolie of een andere plantaardige olie
  om mee te bakken of gebruik zeker een goedkopere soort olijfolie. Zonde anders van dit vloeibare goud!
- Om kruiden op te leggen gebruik je best een neutrale olie zoals zonnebloemolie. De volle, vaak gepeperde smaak
  van een goede extra vergine hoeft niet bezoedeld door kruiden, vaak is het zelfs geen compatibele meerwaarde!
- Zorg ervoor dat uw goede olijfolie niet pal naast uw fornuis staat en tegen zonlicht beschermd wordt door donkere
  flessen of metalen bidons.

Groenten
- Heeft u moeite om lookteentjes te pellen? Plet ze even alvorens aan het pellen te beginnen!
- Meer sap uit een citroen? Half minuutje in de microgolf!
- Weet dat aubergines het vet dat ze opslorpen tijdens het koken ook weer afgeven als ze gaar zijn, lang genoeg
  laten gaan!
- Pepers gebruik je zonder pitjes voor een warme verhitte smaak en met pitjes voor een gerecht met veel pit!
- Als je met pepertjes werkt wrijf dan eerst je handen in met olie, anders gaat het heel erg pikken onder je nagels!

Kruiden
- De kracht van salie, een zwaar miskend kruid! Salie is volgens mij ronduit geweldig! Heb je moeite met het
  verteren van bepaalde groenten zoals paprika? Kook ze even af met een paar blaadjes salie alvorens ze in je
  gerecht te verwerken. Wil je een echt Toscaans apéritiefhapje? Maak een beslagje en frituur mooie salieblaadjes.
  Of maak eens aan andere pasta of gnocchi, met boter en salie, eerlijk, lekker en snel! Of doe het bij je prei!
- Look is gezond!! Trek je niets aan van die ademgeur, voeg het bij je tomaten, bij witloof, spinazie, snij het eens in
  een slaatje ... gebruik je verbeelding en geniet!



Leave a Reply.