Picture
Benodigdheden:
- 500 gr bloem voor wit brood
- 10 gr zout
- 11 gr droge gist
-10 gr suiker
- 15 cl olijfolie + een goede scheut extra
- olijven
-verse rozemarijn
- gedroogde oregano
- enkele zongedroogde tomaatjes
- 4 teentjes look of een rode ui
- fleur de sel
- 300 ml lauw water

Maak een bergje van de bloem, zeef ze indien nodig, op een schoon werkoppervlak. Maak een kuiltje in het midden en giet er de gist bij die je hebt opgelost in het lauwe water en de suiker. Opgepast, lauw betekent rond de 40 graden! Kneed goed door of laat je keukenmachine het werk doen. Voeg erna het zout toe en de olijfolie, kneed even alle stress van de dag eruit en doe dit toch een aantal minuten, druk/rol het deeg en vouw het opnieuw samen tot je een samenhangende bol hebt die niet aan je vingers kleeft. Indien dit wel het geval is voeg je een beetje bloem toe. Nu leg je de bol in een kom op een warme plaats en je legt er een vochtige doek over. Laat de bol een half uurtje rijzen tot zijn volume verdubbeld is.

Bereid ondertussen de rest van je ingredienten: snij de gedroogde tomaatjes en enkele olijfjes in kleine stukjes. Snij de look of de ajuin in schijfjes en was de rozemarijn, die je vervolgens droog dept.

Wanneer de bol klaar is, haal je hem uit de kom en je kneedt hem opnieuw enkele minuten door tot alle lucht eruit verdwenen is. Beeld je desnoods iemand in die je naar de maan wenst en geef er een lap op! Hoe beter je kneedt en duwt, hoe fijner de structuur van je focaccia. Voeg er de stukjes tomaat en olijf aan toe  en zorg dat ze goed verspreid zitten (je kan ze ook weglaten maar ze geven een extra zuiders tintje). Daarna rol je hem uit met de deegrol tot hij niet meer dan een halve centimeter als je de tomaatjes niet toevoegd, anders mag het wat dikker. Daarna leg je hem op bakpapier in een grote schaal en overgiet met een flinke scheut olie die je vervolgens uitstrijkt. Schik er de rest van de olijfjes op, bestrooi royaal met de rozemarijn en de oregano en verdeel de ajuin of lookschijfjes over het deeg. Strooi er daarna wat fleur de sel over.

Dit mengsel laat je opnieuw een half uurtje rijzen. Wanneer je hem eruit haalt zal je zien dat het niet evenredig gerezen is, prik je met je vinger in de hoogste bultjes, zodat je de typische focaccia-vorm krijgt. Daarna gaat dit in een voorverwarmde oven op 200 graden, van een kwartiertje tot wat langer, de bovenkant moet mooi bruin zijn. Smakelijk!!Leave a Reply.