Benodigdheden voor 2 tot 3 personen:
- 6 stronkjes witloof (liefst volle grond)
- 300 gr gerookte zalm
- 1 middelgrote gepekelde citroen
- 1 grote eetlepel vers gesneden bieslook
- zout en peper uit de molen
- nootmuskaat (ik rasp van de noot)
- 1 pakje tagliatelli met saffraan en champagne
- geraspte mozzarella
- room voor wie wil toevoegen, geen must
Wie kent het niet, dit receptje? Lekker en klaar in een handomdraai! Maar in deze versie zijn het de kleine details die het verschil maken!

Verwijder de bittere onderkant van de witloof en de harde kern. Snij de witloof vervolgens in stukjes en stoof in een eetlepel boter met wat nootmuskaat en peper en zout tot het zacht en glanzend is. Zet terwijl een kookpan met water, een weinig zout en wat olie op het vuur. Snij de citroen in schijfjes, verwijder de pitjes en hak hem in kleine stukjes. Voeg bij de witloof en laat nog even stoven onder regelmatig roeren zodat de smaken zich heerlijk kunnen vermengen.

Als de witloof gaar is haal je de pan van het vuur en voeg je de in stukjes gesneden zalm toe, samen met het fijngehakte bieslook. Roer goed onder elkaar. Voor wie wil kan er nu een weinig room toegevoegd worden, maar een must is het niet. Gooi terwijl de tagliatelli in het kokende water gedurende 4 tot 5 minuutjes.

Als de pasta gaar is giet je hem af en roer je hem onder de witloof/zalm/citroen-mengeling. Eventjes voorzichtig roeren zodat alles mooi onder elkaar zit en meteen serveren. Leg er ter versiering nog een paar sprietjes bieslook op en serveer er apart wat geraspte mozarrella bij. Hoewel ik een duidelijke voorkeur heb voor meer afsmakende kazen zoals pecorino, provolone of grana padano, zou dit de finesse van de pasta en de zalm onderuit halen.

Smakelijk!Leave a Reply.