Reeds sinds de oudheid worden samenkomsten, groot of klein opgeluisterd met rijkelijke buffetten en kruiken vol heerlijk druivennat . Eten en drinken zijn dan ook de twee primaire levensbehoeften waar we het liefst mee bezig zijn en ons maar al te graag aan over geven.  Nieuwe smaken ontdekken we graag en liefst delen we dit met goed gezelschap.

Ook ik was hiermee bezig, van jongs af aan ingewijd in de geneugten van de gastronomie laat ook ik me keer op keer verleiden door de typische ‘consumables’ van de streken die ik bezoek. Cultuur? Natuurlijk! Maar bijvoorbeeld Chianti bezoeken en geen wijnen en olijfolies gaan proeven? Ondenkbaar! Langzaamaan rijpte een idee: wat als ik al deze fantastische producten eens aan mijn vrienden kon laten proeven? Of beter nog, aan iedereen in het kleine België dat van heinde en ver bekend staat voor zijn Bourgondische levenswijze?

Toch zijn ook niet alle producten het vermelden waard. We mogen immers niet vergeten dat welbepaalde supermarkten ook al goede prestaties leveren om ons te voorzien van het lekkers dat buiten ons kleine landje beschikbaar is. Maar mag ik eerlijk zijn? Komende van kleine producenten, van mensen die hun hart en ziel nog steken in de bereiding van hun producten, dat verschil proef je! Ik ging dus voor authenticiteit, zover was duidelijk! Maar hoe pak je het verder aan?

Prospectietochten in Frankrijk en Italië waren het antwoord, wijnboeren werden bezocht, boerderijen, ook kleine fabriekjes en zoutvelden … niet alle spelers zijn klein moet ik erkennen, maar stuk voor stuk zag je de trots waarmee ze over hun producten praatten, de glans van fierheid terwijl ze me inwijdden in het productieproces en daarna de hartelijkheid die we allemaal ontwikkelen eens we een gelijkgestemde ziel hebben gevonden. 

De contacten werden gelegd, de onderhandelingen afgerond … . Nu kan deel twee van het avontuur beginnen! 

Yours truly,
DafneeLeave a Reply.